–Τα αναψυκτικά βλάπτουν την υγεία των οστών και αποτρέπουν την ανάπτυξη των παιδιών
Λάθος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο ο φώσφορος που περιέχεται στα αναψυκτικά όσο και η καφεΐνη δεν επηρεάζουν την απορρόφηση ασβεστίου. Η συσχέτιση αυτή προήλθε λανθασμένα από την παρατήρηση ότι πολλά παιδιά στην Αμερική μειώνουν την κατανάλωση γάλατος και ταυτόχρονα αυξάνουν την πρόσληψη αναψυκτικών. Τα δυο τρόφιμα ωστόσο δεν έχουν καμιά αναπληρωματική σχέση. Σημασία στην πρόληψη για τη γενικότερη υγεία των οστών και την οστεοπόρωση έχει η επαρκής διαιτητική πρόληψη ασβεστίου, κυρίως από γαλακτοκομικά προϊόντα.
-Αν αφήσουμε ένα δόντι μέσα σε ένα ποτήρι coca–cola, θα φθαρεί τόσο που τελικά θα εξαφανιστεί
Λάθος. Καταρχήν είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι τα δόντια μας είναι ζωντανοί οργανισμοί δηλαδή δεν αποτελούν νεκρά στοιχεία, όπως είναι ένα δόντι μέσα σε ένα ποτήρι. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι όξινες ουσίες που περιέχονται σε πολλά τρόφιμα, εξουδετερώνονται άμεσα από το σάλιο. Ένα δόντι που βρίσκεται σε όξινο διάλυμα δεν θα εξαφανιστεί. Αλλά, σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης, θα χάσει το σμάλτο του, εφόσον οι προστατευτικοί μηχανισμοί της στοματικής κοιλότητας δεν είναι διαθέσιμοι μέσα σε ένα ποτήρι.
ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία και έρευνες που να αποδεικνύουν ότι:
-Η κατανάλωση αναψυκτικών συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση βάρους ή την παχυσαρκία. Εξάλλου, κανένα τρόφιμο ή συστατικό, μεμονωμένο, δεν παχαίνει.
-Η κατανάλωση αναψυκτικών -τόσο με καφεΐνη όσο και με ανθρακικό- σχετίζεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα είναι μια δερματική πάθηση που περισσότερο σχετίζεται με την υπερκατανάλωση λιπαρών. Έτσι, επιλέγοντας ένα αναψυκτικό light ή zero, αντί για ένα κομμάτι κέικ, πιθανά συμβάλλουμε στην καταπολέμησή της.
-Τα αεριούχα αναψυκτικά αυξάνουν τον όγκο του στομάχου ή προκαλούν πείνα. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συμβάλλει στην αίσθηση πληρότητας.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η καφεΐνη που περιέχουν κάποια αναψυκτικά, δεν είναι εθιστική ουσία. Παρόλο που μπορεί να δράσει ως ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος, οι όποιες επιδράσεις της υποχωρούν μέσα σε λίγες ώρες.
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ
-Ο συνδυασμός διαφόρων συστατικών που χρησιμοποιούνται στα αεριούχα αναψυκτικά, προσδίδει σε αυτά τη γεύση και την απόλαυση που προσφέρουν.
-Το φωσφορικό οξύ που χρησιμοποιείται στα ποτά τύπου cola, δίνει την ήπια όξινη γεύση, η οποία αντισταθμίζει τη γλυκιά γεύση τους.
-Το διοξείδιο του άνθρακα δημιουργεί τις «φυσαλίδες» στο αναψυκτικό και συμβάλλει στη δημιουργία της χαρακτηριστικής αίσθησης και γεύσης των αναψυκτικών.
Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ
-Το φωσφορικό οξύ που περιέχεται στα αναψυκτικά είναι ένα συστατικό που περιλαμβάνει στο μόριό του το μέταλλο φώσφορο. Ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο τόσο για την υγεία των δοντιών και των οστών, όσο και για το ρόλο που διαδραματίζει σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες για την παραγωγή ενέργειας.
-Τα περισσότερα τρόφιμα περιέχουν με φυσικό τρόπο φώσφορο, όπως το τυρί, το κρέας, το ψάρι, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά.
-Τα αναψυκτικά παρέχουν περίπου το 2-4% του φωσφόρου της διατροφής μας. Προστίθεται σε πολύ μικρές ποσότητες στην coca-cola και σε άλλα αεριούχα αναψυκτικά, γιατί βελτιώνει τη γεύση τους και τους προσδίδει την αναζωογονητική τους αίσθηση.
-Ένα κουτάκι coca–cola περιέχει 55 mg φωσφόρου, ποσότητα αντίστοιχη με αυτή μίας φέτας ψωμιού. Ένα κουτάκι coca-cola light περιέχει λιγότερη από τη μισή ποσότητα φωσφόρου από αυτή που περιέχεται στην κανονική coca-cola.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Αναψυκτικά : Καταρρίπτοντας τους μύθους"