Αναχαίτισαν τον καρκίνο με ένα… παυσίπονο

pasfipona_antiika

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, κατόρθωσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, χρησιμοποιώντας ένα απλό παυσίπονο και ένα αντιϊικό φάρμακο.

Πραγματοποιώντας πειράματα στο εργαστήριο (σε κυτταρικές σειρές) και στη συνέχεια σε ποντίκια, διαπίστωσαν πως ορισμένα αναλγητικά και αντιϊικά σκευάσματα έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν ένα εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας του οργανισμού το οποίο επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται.

Η αδρανοποίηση αυτού του συστήματος αποτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξη των όγκων.

Το σύστημα ενεργοποιείται από έναν ιό, τον οποίο φέρει ποσοστό έως 75% του γενικού πληθυσμού, και ο οποίος κατά κανόνα βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση. Όταν αναπτυχθεί κάποιο καρκινικό κύτταρο στο σώμα, ο ιός αυτός «ξυπνάει» και αρχίζει να επιταχύνει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η αντιμετώπισή του, όμως, με ορισμένα παυσίπονα και αντιϊικά φάρμακα, μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών όγκων σε ποσοστό έως 72%, σύμφωνα με άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation».

Ο εν λόγω ιός είναι ο κυτταρομεγαλοϊός, ο οποίος πιστεύεται πως παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου του εγκεφάλου, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Οι επιστήμονες του Καρολίνσκα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σεσίλια Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ, χρησιμοποίησαν τα φάρμακα βαλγανσικλοβίρη και σελεκοξίμπη για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, και τα δύο έδρασαν αποτρεπτικά στην εξέλιξη των όγκων – και αυτό θεωρείται σημαντικό, διότι οι μικροί όγκοι μπορούν πιο εύκολα να αντιμετωπιστούν με χημειοθεραπεία.

«Χρησιμοποιώντας πειραματικά μοντέλα, αποδείξαμε ότι με τα φάρμακα αυτά μπορούμε να αναχαιτίσουμε την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων», δήλωσε η δρ Σόντερμπεργκ-Νάουκλερ.

«Το εύρημά μας υποδηκνύει μία νέα πιθανή θεραπευτική προσέγγιση κατά του καρκίνου».

Μένει να διαπιστωθεί εάν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους.

Πηγή : Web Only

Share

Be the first to comment on "Αναχαίτισαν τον καρκίνο με ένα… παυσίπονο"

Leave a comment

error: