Ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον με Tai Chi

tai_chi_parkinson

Το Τai Chi ειναι μια αρχαία κινεζική μορφή σωματικής άσκησης που μπορεί να βελτιώσει τη στάση του σώματος

Εναλλακτική θεραπεία

Η αρχαία κινέζικη τέχνη του Tai Chi βελτιώνει την ισορροπία και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων στους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Είναι γνωστό ότι τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής ασθένειας που προσβάλλει τον εγκέφαλο περιλαμβάνουν τρόμο και ακαμψία των άκρων, επηρεάζοντας την κινητικότητα και την καθημερινότητα των ασθενών. Τα φάρμακα αλλά και η χειρουργική μπορούν να συντελέσουν σε μικρές βελτιώσεις, αλλά οι γιατροί συχνά συστήνουν στους πάσχοντες φυσικοθεραπεία ή και γυμναστική.

Η τέχνη του Tai Chi περιλαμβάνει αργές σωματικές κινήσεις και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συντελέσει σε ενδυνάμωση αλλά και στην ενίσχυση της σταθερότητας των ηλικιωμένων ατόμων. Μάλιστα έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο επιστημονικών ερευνών.

Στην έρευνα του Δρ Φουζονγκ Λι από το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Όρεγκον, το Tai Chi δοκιμάστηκε σε 195 ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο Πάρκινσον. Οι συμμετέχοντες εντάχθηκαν σε ομάδες που έκαναν ασκήσεις δύο φορές την εβδομάδα, είτε Tai Chi, είτε άλλου είδους, με στόχο όμως την ενδυνάμωση και την αντίσταση (με βάρη).

Οι ασκήσεις Tai Chi προσαρμόστηκαν στις ανάγκες των πασχόντων από νόσο Πάρκινσον, με περισσότερο βάρος στις κινήσεις περιστροφής και ταλάντωσης και στην άρση βαρών.

Μετά από έξι μήνες, η ομάδα των ασθενών που είχε κάνει Tai Chi είχε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από την άλλη ομάδα, ως προς την ισορροπία, τον έλεγχο, το βάδισμα και άλλες παραμέτρους κίνησης. Συγκριτικά με αυτούς που έκαναν ασκήσεις αντίστασης με βάρη,η ομάδα του Tai Chi είχε καλύτερη ισορροπία, έλεγχο και δρασκελισμό.

Μάλιστα το Tai Chi αποδείχθηκε ανώτερο στην πρόληψη των πτώσεων, με τις γενικότερες βελτιώσεις να διαρκούς έως και τρεις μήνες μετά το τέλος της μελέτης.

Ο Δρ Λι εξηγεί ότι η τέχνη του Tai Chi είναι ασφαλής, εύκολη και δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. «Οι ασθενείς ψάχνουν για εναλλακτικά θεραπευτικά μέσα και ενδεχομένως το Tai Chi να είναι μια απ’ αυτές», σημειώνει ο ερευνητής.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον με Tai Chi"

Leave a comment