Ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του Έμπολα

ereuna_therapia_karkinou

ereuna_therapia_karkinou Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη, την οποία χαρακτήρισαν ως την αχίλλειο πτέρνα του ιού Έμπολα, η οποία μπορεί να προσφέρει απόλυτη προστασία από τη μόλυνση από τον ιό.

Μια έρευνα που έγινε σε ποντίκια επέτρεψε να βρεθεί ένα είδος “μοριακού φραγμού”, ο οποίος εμποδίζει την διείσδυση του ιού Έμπολα στο εσωτερικό των κυττάρων, διευκρίνισαν οι επιστήμονες που την πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν χθες τα αποτελέσματά της στην αμερικανική επιθεώρηση mBio της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο ιός Έμπολα δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό χωρίς να προσκολληθεί σε αυτήν την πρωτεΐνη που ονομάζεται Niemann-Pick C1 (NPC1), η οποία βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αυτήν, ο Έμπολα δεν μπορεί να αναπαραχθεί.

“Η έρευνά μας έδειξε ότι η NPC1 λειτουργεί ως η αχίλλειος πτέρνα του ιού Έμπολα για την μόλυνση” του οργανισμού, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην ιατρική σχολή Γεσίβα στη Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν ένας από τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα.

“Ιδανικά μελλοντικές έρευνες στους ανθρώπους που θα γίνουν βάσει των αποτελεσμάτων των εργασιών αυτών στα ποντίκια θα καταλήξουν στην δημιουργία σκευασμάτων εναντίον του ιού που θα στοχεύουν αποτελεσματικά στην πρωτεΐνη NPC1”, υπογράμμισε.

Αυτό θα επιτρέψει να εμποδιστεί η μόλυνση από τον Έμπολα, “αλλά και από άλλους ιούς, όπως ο ιός του Μάρμπουργκ, που είναι πολύ παθογόνοι και εξαρτώνται επίσης από την πρωτεΐνη NPC1 για να πολλαπλασιαστούν”, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τα ποντίκια αυτά, τα οποία ήταν γενετικά τροποποιημένα για να μην παράγουν την πρωτεΐνη NPC1, ήταν “απολύτως ανθεκτικά” στον Έμπολα, ενώ όλα τα άλλα προσβλήθηκαν από τον ιό, υπογράμμισε.

Η έρευνα αυτή με τα ποντίκια είχε ως στόχο να επιβεβαιωθεί ότι η NPC1 παίζει πράγματι έναν σημαντικό ρόλο στην μόλυνση από τον ιό Έμπολα.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες, η πρωτεΐνη αυτή είναι επίσης σημαντική για την μεταφορά της χοληστερίνης στα κύτταρα.

Αυτοί που λόγω μιας γενετικής ανωμαλίας δεν παράγουν την πρωτεΐνη αυτή υποφέρουν από τη νόσο Niemann-Pick (Νίμαν-Πικ). Τα κύτταρά τους φράζουν από μια συσσώρευση της χοληστερίνης.

Παρ’ ότι μία θεραπεία που θα απέκλειε την πρόσβαση του ιού Έμπολα στην πρωτεΐνη NPC1 θα εμπόδιζε επίσης την φυσιολογική μεταφορά της χοληστερίνης στα κύτταρα, “οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί δεν θα παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα ανοχής, καθώς θα λαμβάνεται μόνον για μικρό χρονικό διάστημα”, σημείωσε παράλληλα ιολόγος του Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου για τις Μολυσματικές Ασθένειες του Στρατού των ΗΠΑ (USAMRIID), ο οποίος μετείχε επίσης στην έρευνα.

Share

Be the first to comment on "Ανακάλυψαν την αχίλλειο πτέρνα του Έμπολα"

Leave a comment

error: