Ανακάλυψαν διακόπτη του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ωορρηξία

woriksia

woriksiaΤον «διακόπτη» του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ωορρηξία εντόπισαν οι επιστήμονες, ανακάλυψη που θεωρείται το τελευταίο κομμάτι στο παζλ  κατανόησης του ρόλου του εγκεφάλου στη γονιμότητα σε ανθρώπους και θηλαστικά.

 

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications» χαρακτηρίζονται ως καίριας σημασίας, αφού εκτιμάται ότι θα δώσουν τη δυνατότητα σχεδιασμού νέων θεραπειών για ζευγάρια που πάσχουν από υπογονιμότητα. Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα του Πανεπιστημίου του Otago, τον καθηγητή Αλαν Χέρμπισον, εντόπισε την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε μια μικρή πρωτεΐνη γνωστή ως κισπεπτίνη και τον υποδοχέα της, τον Gpr54. Η κισπεπτίνη έχει διαπιστωθεί και στο παρελθόν ότι είναι κομβικής σημασίας για τη γονιμότητα στους ανθρώπους και, όπως ανακάλυψε ο καθηγητής Χέρμπισον, είναι εξίσου σημαντική και στην ωορρηξία.

 

Στην πιο πρόσφατη έρευνα η ομάδα του πανεπιστημίου του Οτάγκο, που συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο Heidelberg της Γερμανίας, βρήκε σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, η επικοινωνία σημάτων ανάμεσα στην κισπεπτίνη και τον Gpr54 γίνεται σε μικρή ομάδα νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο που ονομάζονται νευρώνες εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών (GnRH). Συγκεκριμένα, μελέτησαν ποντίκια που εμφάνιζαν έλλειψη υποδοχέων Gpr54 μόνο στους νευρώνες GnRH και διαπίστωσαν ότι αυτά δεν περνούσαν εφηβεία και ήταν στείρα. Αυτά τα ποντίκια ωστόσο αποδείχτηκε ότι μπορούσαν να γίνουν πλήρως γόνιμα μόνο και μόνο με την «τοποθέτηση» γονιδίου Gpr54 στους νευρώνες GnRH!

 

Ο καθηγητής Χέρμπισον υποστηρίζει ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση του να δημιουργηθούν νέες θεραπείες για τη γονιμότητα,  ακόμα και στη δημιουργία νέας γενιάς αντισυλληπτικών. «Η κατανόηση του ακριβούς μηχανισμού με τον οποίο η κισπεπτίνη επιδρά ως βασικός διακόπτης της αναπαραγωγής είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη, η οποία ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας που προκαλεί θλίψη σε πολλά ζευγάρια. Μέσω της λεπτομερούς καταγραφής του μηχανισμού έχουμε τώρα έναν βασικό χημικό διακόπτη, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει θεραπευτικό στόχο των νέων φαρμάκων» εξηγεί ο καθηγητής Χέρμπισον. Πέρα όμως από θέματα γονιμότητας, οι ερευνητές εκτιμούν ότι στοχοποιώντας θεραπευτικά την κισπεπτίνη θα μπορέσουν να θεραπεύσουν κι άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος του προστάτη.

 

 

Πηγή:www.madata.gr

Share

Be the first to comment on "Ανακάλυψαν διακόπτη του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ωορρηξία"

Leave a comment

error: