Μελέτη: Η καισαρική τομή προκαλεί παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή

kaisariki tomi

kaisariki tomi Τα άτομα που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξημένο βάρος ή παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή τους

Όσοι έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή γίνονται συνήθως παχύσαρκοι στην ενήλικη ζωή τους και παρουσιάζουν  σε ποσοστό 26% την πιθανότητα να έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό. Αυτό απέδειξε μελέτη που βασίστηκε σε σύνολο ερευνών και έγινε από την ιατρική σχολή του Imperial College του Λονδίνου.

Η μελέτη πήρε τα στοιχεία από 15 δημοσιευμένες έρευνες για το θέμα στις οποίες συμμετείχαν 38.000 άτομα και έγιναν σε δέκα χώρες. Από την μελέτη διαπιστώθηκε ότι στα άτομα που γεννήθηκαν με καισαρική τομή ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν αυξημένος κατά μισή μονάδα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι όταν η επίτοκος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν επιλέξει την καισαρική τομή αντί του φυσιολογικού τοκετού, το παιδί που θα έρθει στον κόσμο ενδέχεται να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας ΄στην ενήλικη ζωή του όπως είναι ο διαβήτης τύπου 1, η παχυσαρκία και το άσθμα.

Σημειώνεται ότι η καισαρική τομή τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε “μόδα” παρά σε ανάγκη για ορισμένες χώρες, όπως στην Κίνα που γίνεται σε ποσοστό 60% των τοκετών,ή στην Βραζιλία που γίνεται σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των τοκετών, ενώ στην Βρετανία από το 1990 το ένα τρίτο των τοκετών γίνεται με καισαρική.

 

Share

Be the first to comment on "Μελέτη: Η καισαρική τομή προκαλεί παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή"

Leave a comment

error: