Αναγνωρίστε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα

diabetes4

Λαμβάνετε τα φάρμακά σας σωστά, ακολουθείτε τις συμβουλές του γιατρού σας και κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τη διαχείριση του διαβήτη σας, αλλά συνεχίζετε να έχετε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Σας ακούγεται γνώριμο; Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν μεταβολές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, όπως η διατροφή σας, το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας καθώς και τα φάρμακα που παίρνετε – συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδέχεται να μην είστε σε θέση να τους ελέγξετε πλήρως.

Παρόλο που έχετε τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν παράγοντες τους οποίους δεν μπορείτε να ελέγξετε, όπως είναι μια ασθένεια, το άγχος ή κάποια στενοχώρια, που μπορούν επίσης να επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Το φαγητό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα επίπεδα του σακχάρου

Το άγχος και κάποιες ασθένειες μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη

Η σωματική δραστηριότητα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Τα φάρμακα επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα: η δόση, ο χρόνος λήψης και οι αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα που δεν αφορούν το διαβήτη

Οι αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες, γι΄ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό σας. Ακόμη και μικρές τροποποιήσεις στην καθημερινότητα της διαχείρισης του διαβήτη σας ενδέχεται να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Τα συμπτώματα των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα

Εάν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συμπτώματα υπεργλυκαιμίας, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

Αύξηση διούρησης

Αίσθημα δίψας

Αύξηση καρδιακού ρυθμού

Κόπωση

Η υπεργλυκαιμία μπορεί να προκληθεί από απλά πράγματα, όπως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού με απλούς αμυλούχους υδατάνθρακες όπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, ψωμί κλπ., η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη ή φυσικών χυμών, το χαμηλό επίπεδο καθημερινής άσκησης, η ακατάστατη λήψη των φαρμάκων σας, κάποια ασθένεια όπως γρίπη ή ουρολοίμωξη, καθώς και το άγχος.2 Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν έχετε υπεργλυκαιμία ή όχι είναι να ελέγξετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας.

Εάν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας πέφτει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε συμπτώματα υπογλυκαιμίας, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

Αυξημένη πείνα

Αίσθημα εφίδρωσης

Ρίγη/τρόμος

Αίσθημα ζάλης

Παρόλο που τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, υπάρχουν κάποια κοινά συμπτώματα, όπως: άγχος, αδυναμία, σύγχυση, ρίγη, εφίδρωση, αίσθημα κόπωσης και πείνας ή νευρικότητα. Εάν παρουσιάζετε επιβεβαιωμένη με μέτρηση υπογλυκαιμία, θα πρέπει να λάβετε υδατάνθρακες ταχείας δράσης, όπως για παράδειγμα ένα σακχαρούχο ρόφημα, αναψυκτικό με ζάχαρη ή φυσικό χυμό, κάποιο γλυκό ή ταμπλέτες γλυκόζης. Στη συνέχεια μπορείτε να φάτε υδατάνθρακες μακράς δράσης, όπως ένα κομμάτι ψωμί. Μόλις σταθεροποιηθεί το σάκχαρο στο αίμα σας, πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας για τις επιπλέον ενέργειες που πρέπει να κάνετε.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπεργλυκαιμία και την υπογλυκαιμία

Τα σταθερά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας κάνουν τη διαφορά. Όταν παρουσιάζετε αυξομειώσεις του σακχάρου καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για:

να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή τη σωματική σας δραστηριότητα, αν χρειάζεται

να προσαρμόσετε την φαρμακευτική σας αγωγή

να σας προσδιορίσει τις δικές σας τιμές – στόχους των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (ανώτερη και κατώτερη) και σε ποια περίπτωση χρειάζεται να επικοινωνείτε μαζί του.

 

Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα σακχάρου το πρωί και πριν από τα γεύματα (γλυκόζη νηστείας) πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 80 και 130 mg/dl και δύο ώρες μετά το φαγητό να είναι κάτω από 180 mg/dl, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (ADA).

O βασικός στόχος της θεραπείας του διαβήτη είναι η επαναφορά της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στα φυσιολογικά επίπεδα.

Η σύσταση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρίας (ΕΔΕ) αλλά και της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Μελέτη του Διαβήτη (EASD) ως προς το στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) είναι 7% ή χαμηλότερη για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη.

Όμως, ο ατομικός στόχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα σας και ο στόχος της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) πρέπει να καθορίζεται από τον γιατρό σας, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας.

 

 

 

Share

Be the first to comment on "Αναγνωρίστε τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα"

Leave a comment

error: