Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης

katathlipsi_shmadia

«Θερίζει» η νόσος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης

Μήπως το τελευταίο διάστημα η διάθεσή σας είναι ιδιαίτερα «πεσμένη»; Κοιμάστε πολλές ώρες; Αισθάνεστε θλίψη, απαισιοδοξία και το μυαλό σας βασανίζεται συνεχώς από αρνητικές σκέψεις; Μήπως τελικά πάσχετε από κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια νόσος που προσβάλλει τον εγκέφαλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως προτού εξελιχθεί και προκαλέσει παθολογικά προβλήματα (π.χ. καρδιαγγειακά).

Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην συγχέουμε την απλά «κακή διάθεση» με την κατάθλιψη, να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα συμπτώματα και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

Πώς καταλαβαίνουμε όμως ότι πάσχουμε από κατάθλιψη; Η δυσκολία συγκέντρωσης στην εργασία, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και κατ΄ επέκταση του σωματικού βάρους καθώς και η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα και δραστηριότητες που παλαιότερα μας ευχαριστούσαν, είναι μερικά από τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας θορυβήσουν. Επίσης, οι «μαύρες» σκέψεις και η παρατεταμένη θλίψη χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαιτέρως σοβαρή αιτία είναι σημάδια που θα πρέπει να μας προβληματίσουν.

Η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το σημαντικότερο βήμα για τους ασθενείς με κατάθλιψη καθώς μόνο τότε θα πάρουν την απόφαση να ζητήσουν ιατρική βοήθεια και να θεραπευθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά κατάθλιψης (5%-10% του γενικού πληθυσμού) τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η νόσος «θερίζει» λόγω της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας και της αβεβαιότητας για το μέλλον.

Πηγή: newsbeast.gr
Share

Be the first to comment on "Αναγνωρίστε τα σημάδια της κατάθλιψης"

Leave a comment

error: