Αμελής ή υποχόνδρια ασθενής;

asthenis

asthenisΕίναι γνωστό πως πρέπει να φροντίζεις την υγεία σου, να παρατηρείς το σώμα σου και τις ανάγκες του. Πρέπει να θυμάσαι όμως πως η αμέλεια σε θέματα υγείας είναι τόσο επιβλαβής όσο και η ακραία εμμονική συμπεριφορά σου σε θέματα υγείας.

Τόσο ο αμελής ασθενής, όσο και ο υποχόνδριος ασθενής- ο οποίος διακρίνεται εύκολα από την διαρκή του αναζήτηση σε θέματα ασθενειών ενώ αναμένει σχεδόν πάντα με βεβαιότητα τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας-, είναι δύο ακραίοι τύποι ανθρώπων στους οποίους δεν θέλεις να ανήκεις για το καλό της υγείας σου!

Mην κάνεις άσκοπες εξετάσεις Κάθε ιατρική πράξη, ακόμη και η πιο απλή, εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο, π.χ., μια απλή λήψη αίματος μπορεί να δημιουργήσει τοπική φλεγμονή. Κάνε εξετάσεις με βάση την ηλικία, το φύλο, το ατομικό και το οικογενειακό σου ιστορικό και σύμφωνα με τις υποδείξεις του γιατρού σου.

Mην μπαίνεις στο ακτινογραφικό χωρίς λόγο . H ακτινοβολία που δέχεσαι δρα αθροιστικά στους ιστούς και επιβαρύνει μακροπρόθεσμα την υγεία σου. Προτού κάνεις μία ακτινογραφία, συμβουλεύσου το γιατρό σου.

Αν ανήκεις τώρα στην κατηγορία των αμελών ασθενών:

Μην υπερβάλλεις σε απλές αδιαθεσίες που συμβαίνουν σε όλους τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην αρρωσταίνει.

Μην πηγαίνεις στο γιατρό απροετοίμαστη. Για να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η επίσκεψη στο γιατρό, έχε μαζί σου τις σχετικές εξετάσεις, μάθε το ιστορικό σου, κατάγραψε τις απορίες σου, ανάφερε τα φάρμακα που παίρνεις και μη φύγεις αν δεν είσαι σίγουρη ότι κατάλαβες τις οδηγίες που σου έδωσε – μπορείς να τις ζητήσεις και γραπτές.

Αν ένα σύμπτωμα ή μια αδιαθεσία επιμένει, μην αμελήσεις να απευθυνθείς στον αρμόδιο γιατρό. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από το σύνδρομο “της άσπρης μπλούζας”, του γιατρού δηλαδή. Είναι καιρός να το ξεπεράσεις. Καλύτερα να ξέρεις τι σου συμβαίνει, να το προλάβειςκαι να το ξεπεράσεις, παρά να έχεις μαύρα μεσάνυχτα!

 

Shape.gr

Share

Be the first to comment on "Αμελής ή υποχόνδρια ασθενής;"

Leave a comment

error: