«Αλλάζουμε συνήθειες: Φροντίζουμε την ακοή μας τώρα»

Το παραπάνω ήταν το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου) καθώς οι προβλέψεις είναι εφιαλτικές.

 

Την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα…

που σχετίζονται με το αφτί, την ακοή και πιο συγκεκριμένα με την απώλεια ακοής, ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) . «Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία στον τομέα της απώλειας ακοής είναι εφιαλτικά, καθώς εκτιμάται ότι το 2030 θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής και 2050 περισσότερα από 900 εκατομμύρια», αναφέρει ο  Έλληνας Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής της Α΄ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».

Η φετινή εκστρατεία εστίασε…

στην ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά στη σημασία της φροντίδας των αφτιών και της ακοής. Έγινε, μάλιστα, ειδική μνεία σε όλες τις αναγκαίες δράσεις και παρεμβάσεις που απαιτούνται για την πρόληψη και την προστασία της ακοής.
«Φροντίζοντας το αφτί και την ακοή με τη λήψη μέτρων προστασίας και πρόληψης, διασφαλίζουμε την ασφαλή ακρόαση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διατήρηση καλής ακοής με το πέρασμα των χρόνων», προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος.

Προσοχή!

Όσοι εκτίθενται σε δυνατούς ήχους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους (εργοστάσια, οικοδομές, κυνήγι, σκοπευτήριο, νυκτερινά κέντρα και συναυλίες) επιβάλλεται να λαμβάνουν μέτρα προστασία της ακοής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΠΟΥ…

το 2018 υπήρχαν περίπου 466 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο με απώλεια ακοής, δηλαδή το 6,1% του πληθυσμού της γης.

…Οι παραπάνω αριθμοί  θα εκτιναχτούν τα επόμενα χρόνια καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το 2030, δηλαδή σε έξι χρόνια θα υπάρχουν περισσότερα από 630 εκατομμύρια άνθρωποι με απώλεια ακοής και μέχρι το 2050 περισσότερα από 900.

…Ακόμη ο ΠΟΥ επιθυμεί να αναδείξει και τη σημαντικότητα του ελέγχου της ακοής στα πλαίσια της φροντίδας αλλά και της πρόληψης.

…Ιδιαίτερα, άνθρωποι που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, π.χ. οι πέραν των 50 ετών, όσοι-ες εργάστηκαν ή εξακολουθούν να εργάζονται σε περιβάλλον με πολύ θόρυβο (π.χ. εργοστάσια, οικοδομές κ.α.), αυτοί-ές που ακούνε μουσική σε υψηλή ένταση και για μεγάλες περιόδους. Αλλά και όσοι-ες ασχολούνται με το κυνήγι ή το σκοπευτήριο είναι σημαντικό να ελέγχουν την ακοή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Καμπανάκι για έλεγχο… χτυπάει όταν κάποιος-α:

Αυξάνει την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.
Ζητάει από το συνομιλητή του/της να επαναλάβει αυτό που έχει ήδη πεί.
Έχει την αίσθηση ότι σφυρίζουν ή βουίζουν τα αφτιά του -ης.
Νιώθει άγχος και ανασφάλεια, και
Αποφεύγει συζητήσεις και κοινωνικές δραστηριότητες.

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "«Αλλάζουμε συνήθειες: Φροντίζουμε την ακοή μας τώρα»"

Leave a comment

error: