Πάντα υπάρχει χώρος για βελτιώσεις, ακόμη και αν πρόκειται για βακτήρια που πολλαπλασιάζονται σε εργαστηριακή δοχεία, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Science.
Από το 1988 έως και σήμερα, ο εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Λένσκι του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, καλλιεργεί το στέλεχος του κολοβακτηριδίου Escherichia coli, σε όσο το δυνατόν πιο σταθερές εργαστηριακές συνθήκες.
Μέχρι σήμερα έχουν προκύψει τουλάχιστον 50.000 γενιές του βακτηρίου, ενώ κάθε 500 ο Λένσκι συλλέγει δείγματα και τα καταψύχει, προκειμένου να συγκρίνει τις παλαιότερες με τις νεότερες γενιές.
Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα, ακόμη και μετά από 50.000 γενιές, τα μικρόβια εξελίσσονται, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στο περιβάλλον τους.
«Ακόμα κι αν επεκτείνουμε τα συμπεράσματά μας για 2,5 δισεκατομμύρια γενιές, δεν υπάρχει προφανής λόγος να υποθέσει κανείς ότι υπάρχει ανώτατο όριο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λένσκι.
Ωστόσο, όπως έχει υπολογίσει, η αναπαραγωγική ικανότητα, ως μέτρο της εξέλιξης, αυξάνεται επ’ άπειρον ακολουθώντας έναν εκθετικό νόμο, δηλαδή αυξάνεται αλλά με ολοένα μειούμενο ρυθμό. Με άλλα λόγια, η βελτίωση από τη μια γενιά στην επόμενη θα είναι πάντα μεγαλύτερη από ό,τι η βελτίωση στη μεθεπόμενη γενιά.
onmed.gr/
Be the first to comment on "Ακόμη και τα μικρόβια εξελίσσονται για να γίνουν… τέλεια"