Ακόμη και μία μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, λένε τώρα οι ειδικοί

brizola

brizolaΜετά την πρόσφατη ανησυχητική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι τα αλλαντικά και το κόκκινο κρέας συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να υποστηρίξει τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και καρκίνου του παχέος εντέρου και τα ευρήματά τους φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, μόλις μία μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά τουλάχιστον δύο πέμπτα, διαπίστωσαν οι Βρετανοί ερευνητές, ενώ τέσσερις μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αυξάνουν κατά 42% τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, μία από τις μεγαλύτερες του είδους της, οι ερευνητές ανέλυσαν το ιστορικό 500.008 ενήλικων Βρετανών, αντρών και γυναικών, ηλικίας 40-69 ετών. Η μελέτη είχε διάρκεια τέσσερα έτη (2006-2010) και κατά το διάστημα αυτό οι ερευνητές κατέγραφαν αναλυτικά πόσο συχνά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας.

Κατά την τετραετία, 1.503 άτομα εκδήλωσαν καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσοι εκ των συμμετεχόντων κατανάλωναν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας τέσσερις φορές την εβδομάδα αντιμετώπιζαν κατά 42% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσους έτρωγαν κόκκινο κρέας και/ή επεξεργασμένο κρέας μόλις μία φορά την εβδομάδα ή και καθόλου. Τουλάχιστον δύο μερίδες κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα φάνηκε να συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου κατά 18% σε σύγκριση με τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή.

Η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας φυτικών ινών δεν φάνηκε να μετριάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στα άτομα που κατανάλωναν σημαντική ποσότητα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Να σημειωθεί πως μία μερίδα κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος αντιστοιχεί σε ποσότητα 70 γραμμαρίων. Ένα μπιφτέκι ή μία μπριζόλα μπορεί να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 200 γραμμάρια, οπότε αντιστοιχούν σε τέσσερις ή και περισσότερες μερίδες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η χημική ουσία αίμη που βρίσκεται στο κόκκινο κρέας ευθύνεται για τις βλάβες στο DNA των κυττάρων του πεπτικού συστήματος, προωθώντας την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου. Το επεξεργασμένο κρέας θεωρείται ακόμη πιο βλαβερό, καθώς περιέχει καρκινογόνες πρόσθετες ουσίες αλλά και σημαντική ποσότητα αλατιού και λιπαρών.

Τα νέα ευρήματα πρόκειται να παρουσιαστούν στο συνέδριο του Βρετανικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο (NCRI), το οποίο θα λάβει χώρα αύριο στο Λίβερπουλ.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Ακόμη και μία μπριζόλα την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, λένε τώρα οι ειδικοί"

Leave a comment