Ακριβής διάγνωση σε λίγα λεπτά με εξελιγμένες μικροβιολογικές εξετάσεις

miktoviologikes_eksetaseis

Η επιτυχής θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων στηρίζεται στη στενή συνεργασία κλινικών παθολόγων, λοιμωξιολόγων, παιδιάτρων, χειρουργών και μικροβιολόγων.

Η κλινική μικροβιολογία, με καινοτόμες μεθόδους, δημιουργεί νέες δυνατότητες στη διάγνωση του είδους των μικροβίων και τον προσδιορισμό της ευαισθησίας τους στα αντιβιοτικά, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Μία τέτοια μέθοδος είναι η ταυτοποίηση μικροβίων με τη χρήση της τεχνολογίας φασματομετρίας μάζας. Η μοναδική αυτή τεχνολογία που εφαρμόζεται στα εργαστήριά μας δίνει τη δυνατότητα προσδιορισμού της αλληλουχίας των πρωτεϊνών που είναι χαρακτηριστικές στη δομή κάθε μικροβίου και επομένως αναγνωρίζει πλήρως το μικρόβιο που είναι υπεύθυνο για τη λοίμωξη.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δίνει τα αποτελέσματά της σε λίγα λεπτά της ώρας ενώ, με τη βοήθεια προηγμένου λογισμικού, αναγνωρίζει περισσότερες από 10 ποικιλίες ανά είδος μικροβίου και περισσότερα από 25 υποείδη ανά είδος – κάτι που έως τώρα ήταν αδύνατο.

Εξίσου σημαντική είναι η εξελιγμένη μοριακή εξέταση που εφαρμόζουμε για ταχεία ταυτοποίηση ομάδων παθογόνων εντός μιας ώρας από τη λήψη του δείγματος. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε ρινικά δείγματα για τον έλεγχο του αναπνευστικού, σε διαρροϊκές κενώσεις για το γαστρεντερικό, σε εγκεφαλονωτιαίο υγρό για το κεντρικό νευρικό σύστημα και σε δείγματα αίματος θετικής αιμοκαλλιέργειας.

Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι διαθέτει μοναδική δυνατότητα ταχείας ανίχνευσης πολλών διαφορετικών παθογόνων (μικροβίων, ιών και παρασίτων) σε διαφορετικά κλινικά δείγματα.

Για κάθε ασθενή που εμφανίζει λοίμωξη, ο θεράπων ιατρός και ο κλινικός μικροβιολόγος βρίσκονται σε συνεχή αναμέτρηση με τον χρόνο για να τεθεί γρήγορα η διάγνωση και να γίνει σωστή θεραπεία. Ο αγώνας γίνεται ακόμη πιο άνισος όταν ο ασθενής είναι σε ανοσοκαταστολή (λ.χ. πάσχοντες από αιματολογικά νοσήματα, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ογκολογικοί ασθενείς, ασθενείς με HIV λοίμωξη, πρόωρα νεογνά, υπερήλικοι).

Η ακριβής διάγνωση του παθογόνου μικροβίου σε διάστημα λεπτών και ο προσδιορισμός της ευαισθησίας στα αντιβιοτικά που γίνεται με την εφαρμογή των προηγμένων τεχνολογιών είναι πολύτιμα για τον ασθενή και τον ιατρό του.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Ακριβής διάγνωση σε λίγα λεπτά με εξελιγμένες μικροβιολογικές εξετάσεις"

Leave a comment

error: