«Αθώο» το κρέας για την καρδιοπάθεια;

kreas

kreas Νέες μελέτες αμφισβητούν τα έως τώρα δεδομένα για την κατανάλωση ζωικών τροφίμων

Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα μιας νέας ανάλυσης που έδειξε ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από υγιείς ανθρώπους ίσως δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο πίστευαν έως τώρα κοινό και ειδικοί.

Αντιθέτως, τα πολλά τρανς λιπαρά είναι ιδιαιτέρως επιζήμια καθώς συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και θανάτου από κάθε αιτία.

Οι ισχύουσες διατροφικές συστάσεις για τους υγιείς ανθρώπους είναι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών να μην υπερβαίνει το 10% των ημερήσιων θερμίδων, ενώ η κατανάλωση των τρανς λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη από 1% των ημερήσιων θερμίδων.

Τα κορεσμένα λιπαρά εκ φύσεως υπάρχουν στα ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς είναι βιομηχανικώς παραγόμενα υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά που υπάρχουν σε τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, ορισμένες ζύμες, αρτοσκευάσματα, κρουασάν κ.ά.

Τα ευρήματα

Για τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα του Καναδά εξέτασαν στοιχεία από 61 προγενέστερες διατροφικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 500.000 εθελοντές.

Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως «η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών δεν συσχετίζεται» με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, από καρδιαγγειακά αίτια ή από τύπου 2 διαβήτη.

Αντιθέτως, η συνολική κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων συσχετίσθηκε με αύξηση κατά 34% στη θνησιμότητα από κάθε αιτία, κατά 28% από στεφανιαία νόσο και με αύξηση κατά 21% του κινδύνου να εκδηλωθεί στεφανιαία νόσος.

Οι συσχετίσεις αυτές δεν είναι νέες, αποτελούν συνέχεια των επιστημονικών στοιχείων που έχουν αρχίσει να αναδύονται τα τελευταία χρόνια και αμφισβητούν τον ρόλο των κορεσμένων λιπαρών στην εμφάνιση της καρδιοπάθειας.

Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι το να πει κάποιος πως μπορούμε άνετα να τρώμε καθημερινά μπριζόλες, μπέικον και φρέσκο βούτυρο, η απόσταση είναι μεγάλη.

Ο επικεφαλής, λ.χ., της νέας μελέτης δρ Ράσελ ντε Σόουζα ρωτήθηκε αν τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως είναι παραπλανητικές οι συστάσεις για λογική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών.

«Δεν το νομίζω», απάντησε ο δρ ντε Σόουζα, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κλινικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το βούτυρο, τα αβγά και το μπέικον δεν περιέχουν μόνο κορεσμένα λιπαρά αλλά και άλλα συστατικά τα οποία μπορεί να είναι ωφέλιμα ή βλαβερά. Και η υπερκατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων νοσημάτων, ιδίως καρκίνου και διαβήτη».

Στάση αναμονής

«Κάθε μελέτη από αποδεδειγμένης σοβαρότητας ερευνητικό κέντρο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, αλλά έως ότου αλλάξουν οι επίσημες οδηγίες από την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε στάση αναμονής» συνηγορεί ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός.

Οπως εξηγεί, η διατροφή δεν επηρεάζει τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων) στο αίμα περισσότερο από 15%-20%, επομένως «εκ των πραγμάτων η αξία τέτοιου είδους ευρημάτων είναι δευτερεύουσας σημασίας, διότι δεν είναι η διατροφή ο κύριος παράγοντας που διαμορφώνει τα επίπεδά τους.

Επιπλέον, η Ιατρική είναι μία δυναμική επιστήμη που αλλάζει διαρκώς. Αυτό που δεν έχει καταρριφθεί και δεν το αλλάζει ούτε η παρούσα μελέτη είναι ότι η μεσογειακή διατροφή, ιδίως η παραδοσιακή ελληνική, είναι η πιο υγιεινή απ’ όλες».

Μαζί του συμφωνεί ο Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας και διευθυντής στη Β’ Καρδιολογική Κλινική της Ευρωκλινικής Αθηνών. «Παρά τα νέα ευρήματα εξακολουθούμε να θεωρούμε σημαντικό να υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στην καθημερινή διατροφή» λέει.

«Η διατροφή είναι κάτι που μας συνοδεύει ολόκληρη τη ζωή μας και δεν επηρεάζει μόνο τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά και τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλων νοσημάτων όπως ο καρκίνος ή η άνοια. Επομένως, όσο πιο υγιεινή τόσο το καλύτερο, συνεπώς χρειάζεται μέτρο και στα κορεσμένα λιπαρά».

 

tanea.gr

Share

Be the first to comment on "«Αθώο» το κρέας για την καρδιοπάθεια;"

Leave a comment