Έχει το παιδί σας πυρετό;

Πώς θα τον ρίξετε καθώς υπάρχει έλλειψη αντιπυρετικών;

 

Οδηγίες για να αντιμετωπίσετε τον πυρετό των παιδιών σας δίνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, γνωρίζοντας ότι υπάρχει έλλειψη πολλών φαρμάκων, ανάμεσα σε αυτά και αντιπυρετικών. Με τους παρακάτω απλούς τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον πυρετό, αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι ο πυρετός δεν είναι επικίνδυνος όσο ψηλά και αν ανεβαίνει, σημειώνουν οι παιδίατροι.

 

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζετε ότι ο υψηλός πυρετός (40ο C) το μόνο που προκαλεί στο παιδί είναι ότι αυτό έχει πιο πολλές αναπνοές, πιο πολλές σφίξεις και δεν νοιώθει καλά. Καμία άλλη βλαβερή επίπτωση δεν προκαλεί ο πυρετός. Μη φοβάστε λοιπόν τον υψηλό πυρετό.  Να θυμάστε πάντα ότι αυτός είναι σύμμαχός μας και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών. Γιατί, λοιπόν ρίχνουμε τον πυρετό; Μόνο και μόνο για να νοιώσει πιο άνετα ο άρρωστος, αναφέρει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία. Για την πτώση του πυρετού, σύμφωνα με τους γιατρούς, χρησιμοποιούμε αφ’ ενός απλά φυσικά μέτρα και αφ’ ετέρου αντιπυρετικά φάρμακα

 

Φυσικά μέτρα είναι τα παρακάτω:

 

  • Δεν σκεπάζουμε το παιδί με κουβέρτες και παπλώματα παρά μόνο όταν έχει ρίγος. Διαφορετικά δεν το σκεπάζουμε, έτσι ώστε να διαφύγει η θερμοκρασία του σώματος προς το περιβάλλον.
  • Δεν φοράμε πολλά ρούχα στο παιδί. Το ντύνουμε όσο γίνεται με ελαφρά ρούχα και όχι πολλές στρώσεις που δρουν ως μονωτικό, και εμποδίζουν την πτώση του πυρετού. Εάν δεν έχει κρύο το αφήνουμε τελείως γυμνό ή με ένα φανελάκι.
  • Κάνουμε ένα μπάνιο στη μπανιέρα αφήνοντας το παιδί στο νερό για 10-20 λεπτά. Καλό θα είναι όταν το νερό ζεσταίνεται να το φρεσκάρουμε.

 

Το ντουζ δεν ρίχνει το πυρετό…

 

… διότι το νερό περνά στιγμιαία από το σώμα του παιδιού και δεν γίνεται ανταλλαγή της θερμοκρασίας ανάμεσα στο σώμα και το νερό. Αν εφαρμόσετε αυτά τα παραπάνω μέτρα ο πυρετός από 40ο C ελαττώνεται κατά 1-2 °C και το παιδί νοιώθει καλύτερα και δεν χρειάζεται να του δοθεί αντιπυρετικό φάρμακο.

Σε περίπτωση που χρειασθεί να δώσουμε αντιπυρετικά φάρμακα, υπάρχουν στην καθημερινή πράξη σε σιρόπι, οι παρακεταμόλες και τα παράγωγα της ιβουπροφαίνης. Αυτό τον καιρό που δεν βρίσκετε σιρόπι παρακεταμόλης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναβράζοντα δισκία που υπάρχουν σε αφθονία, τονίζει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Προσοχή!

-Για παιδιά άνω των 12 ετών χρησιμοποιούμε αναβράζοντα δισκία ανά 5-6 ώρες. Παιδιά 6-12 ετών μπορούν να πάρουν μισό αναβράζον δισκίο ανά 6ωρο. Για παιδιά 3-6 ετών συμβουλευτείτε το παιδίατρο σας. Μπορείτε να διαλύσετε 1/2 δισκίο σε 80 ml νερού και να δώσετε στο παιδί 40 ml ανά 6ωρο.

___________________________

( Ευχαριστούμε την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία για τις πληροφορίες που μας έδωσε, ( Μπακοπούλου 15, Ν. Ψυχικό, τηλ.: 210- 777 11 40 ).

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Έχει το παιδί σας πυρετό;"

Leave a comment

error: