«Έρχονται» αντιβιοτικά από μυρμήγκια

adiviwsi

adiviwsi Έρευνες για νέα γενιά φαρμάκων για την καταπολέμηση υπερβακτηρίου

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι τη λύση για την καταπολέμηση του υπερβακτηρίου MRSA, το οποίο είναι ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά και ευθύνεται για την πρόκληση σοβαρών λοιμώξεων, θα μπορούσαν να δώσουν τα μυρμήγκια;

Ναι, σωστά διαβάσατε! Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο East Anglia, τρεις αποικίες των μυρμηγκιών leafeater από τη Νότια και Κεντρική Αμερική φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέα είδη αντιβιοτικών για την καταπολέμηση ορισμένων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων, όπως το MRSA (Μethicillin Resistant Staphylococcus Aureus).

Οι έρευνες στρέφονται σε ένα συγκεκριμένο είδος μύκητα που τρώνε τα μυρμήγκια αυτά και εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουν ένα φυσικό αντιβιοτικό από τα βακτήρια στο σώμα τους.

Το γεγονός ότι τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι είναι άμεση ανάγκη να βρεθούν άλλα ισχυρότερα αντιβιοτικά προτού κάποιες ασθένειες γίνουν αθεράπευτες.

Αναφορικά με την εξέλιξη αυτή ο ερευνητής δρ. Matthew Hutchings σχολίασε: «Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί μια παγκόσμια απειλή για την υγεία. Ακόμη και κοινές λοιμώξεις, που εδώ και δεκαετίες είναι θεραπεύσιμες, μπορούν και πάλι να σκοτώσουν. Η έρευνά μας υποκινείται από την επείγουσα ανάγκη να εξευρεθούν νέα αντιβιοτικά. Ελπίζουμε ότι αυτές οι αποικίες μυρμηγκιών θα μας εφοδιάσουν με την επόμενη γενιά αντιβιοτικών. Ήδη, μας βοήθησαν να βρούμε δύο νέα αντιβιοτικά, τα οποία ελπίζουμε ότι θα φανούν χρήσιμα στην κλινική ιατρική».

 

Newsbeast.gr

Share

Be the first to comment on "«Έρχονται» αντιβιοτικά από μυρμήγκια"

Leave a comment