Έρευνα: 30 λεπτά άσκησης μας αδυνατίζουν περισσότερο από 60 λεπτά!

askisi

askisiΑν πιστεύετε ότι η απώλεια κιλών είναι ανάλογη με τη διάρκεια της άσκησης, κάνετε μεγάλο λάθος!

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scandinavian Journal of Public Health», όσοι ασκούνται 30 λεπτά την ημέρα χάνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με αυτούς που ασκούνται 60 λεπτά.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 60 υπέρβαρους υγιείς άνδρες για 13 εβδομάδες. Από τους μισούς ζητήθηκε να κάνουν τζόγκινγκ, ποδηλασία ή cross training για 30 λεπτά την ημέρα, ενώ από τους άλλους μισούς να αθληθούν για 60 λεπτά την ημέρα.

Οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν το σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, έτειναν να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά το τέλος του και είχαν μεγαλύτερη όρεξη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ενώ αντίθετα όσοι ακολουθούσαν έντονη άσκηση διάρκειας 60 λεπτών, δήλωναν ότι στο τέλος αισθάνονταν εξουθενωμένοι.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, στο τέλος της μελέτης, όσοι ασκούνταν επί 30 λεπτά έχασαν 3,5 κιλά μέσα σε τρεις μήνες, έναντι 2,7 κιλών που κατάφεραν να χάσουν όσοι ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα.

Εκ πρώτης όψεως αυτό μπορεί να μοιάζει παράδοξο. Το φαινόμενο, όμως, δικαιολογείται καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η απώλεια θερμίδων μέσω της κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συγκεκριμένα, όποιος γυμνάζεται χωρίς να εξουθενώνεται, συνεχίζει να είναι δραστήριος και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και άρα καίει θερμίδες.

Αντιθέτως, κάποιος που ακολουθεί έντονο πρόγραμμα στο γυμναστήριο, το οποίο τον εξουθενώνει, στη συνέχεια ξεκουράζεται χωρίς να καίει πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Έρευνα: 30 λεπτά άσκησης μας αδυνατίζουν περισσότερο από 60 λεπτά!"

Leave a comment