Έρευνα: Τα γουρούνια θα σώσουν τους καρδιοπαθείς;

ping

Ερευνητές πέτυχαν να κρατήσουν για 2,5 χρόνια μια καρδιά χοίρου να χτυπάει στο στήθος ενός μπαμπουϊνου, ενός είδους που θεωρείται πρώιμος «ξάδελφος» των ανθρώπων

Ελπίδες στους καρδιοπαθείς μέσω των… γουρουνιών δίνει ομάδα ερευνητών η οποία υποστηρίζει ότι σε μερικά χρόνια οι καρδιές από χοίρους θα μπορούν να χτυπούν σε ανθρώπινα στήθη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μίλησαν για μεγάλη πρόοδο στις μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ ειδών ανακοινώνοντας ότι πέτυχαν να κρατήσουν για 2,5 χρόνια μια καρδιά χοίρου να χτυπάει στο στήθος ενός μπαμπουϊνου, ενός είδους που θεωρείται πρώιμος «ξάδελφος» των ανθρώπων.

Η μέθοδος των επιστημόνων βασίστηκε σε έναν συνδυασμό γενετικής τροποποιήσης και χρήσης στοχευμένων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη γιατί μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση αυτών των οργάνων για τους ανθρώπους. Η μεταμόσχευση οργάνων ανάμεσα σε διαφορετικά είδη θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που χάνονται κάθε χρόνο από την έλλειψη δωρητών οργάνων» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους συντάκτες της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications.

Σημειώνεται ότι οι καρδιές στο πείραμα των ερευνητών δεν αντικατέστησαν αυτές των μπαμπουίνων αλλά συνδέθηκαν στο κυκλοφορικό τους σύστημα μέσω δύο μεγάλων δοχείων στην κοιλιακή τους ώρα, μια γνωστή διαδικασία στη μελέτη για την αποβολή μοσχευμάτων.

Οι καρδιές των γουρουνιών που χρησιμοποιήθηκαν είχαν γενετικά τροποποιηθεί προκειμένου να «κρύβονται» από το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη.

Πλέον το επόμενο βήμα για τους επιστήμονες θα είναι να προχωρήσουν σε μια κανονική μεταμόσχευση από γουρούνια σε μπαμπουϊνους.

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Έρευνα: Τα γουρούνια θα σώσουν τους καρδιοπαθείς;"

Leave a comment

error: