Έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι;

Πρώτες βοήθειες στο παιδί, προτού το πάτε στον γιατρό

Χιλιάδες παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο διακομίζονται ετησίως στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και πολλά απ’ αυτά πεθαίνουν έπειτα από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι… Τι κρίμα, όμως, να συμβαίνουν όλα αυτά, αφού είναι γνωστό σε όλους μας ότι τα περισσότερα απ’ τ’ ατυχήματα αυτά θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί!

Σίγουρα, από έναν ενδεχόμενο τραυματισμό… 

…δεν εξαιρείται και το δικό σας παιδί. Άλλωστε ίσως να το έχετε δει ήδη να έρχεται στο σπίτι με ένα καρούμπαλο στο κεφάλι ή να πέφτει από την κούνια στην παιδική χαρά και να χτυπά το κεφάλι του. Πιθανώς να ξέρετε να αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους μικροατυχήματα. Ίσως και όχι.

Εκείνο, λοιπόν, που έχει πρωτίστως σημασία…

σε περιπτώσεις τραυματισμού ενός παιδιού, είναι εσείς οι γονείς να κρατάτε την ψυχραιμία σας και να γνωρίζετε τις πρώτες βοήθειες που πρέπει να προσφέρετε στο μικρό σας. Συχνά, οι μικροτραυματισμοί ξεπερνούν τ’ αναμενόμενα. Γι’ αυτό, ίσως να χρειάζεται  να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας με τις συμβουλές που ακολουθούν, ώστε η βοήθεια προς το παιδί σας να είναι άμεση και αποτελεσματική.

 

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ

Τι να κάνετε:

 

  • Σοβαρή πτώση

Αν το παιδί σας φαίνεται ζαλισμένο, χάσει τις αισθήσεις του ή αιμορραγεί θα πρέπει να το αφήσετε εκεί που είναι –κρατώντας το κεφάλι του στο ίδιο επίπεδο με το σώμα του- και να φωνάξετε αμέσως ασθενοφόρο.

 

-Αν διατηρεί τις αισθήσεις του και το χρώμα του προσώπου του είναι κανονικό ή κόκκινο -και δεν υπάρχουν ενδείξεις τραυματισμού στον αυχένα- ανασηκώστε ελαφρά το κεφάλι και τους ώμους του (όχι μόνο το κεφάλι του) και βάλτε από κάτω ένα μαξιλάρι ή κάποιο μαλακό αντικείμενο. Γυρίστε επίσης το κεφάλι του απαλά στο πλάι, για να μην πνιγεί σε περίπτωση εμετού και περιμένετε την ιατρική βοήθεια που ήδη έχετε καλέσει.

 

Αν το παιδί σταματήσει ν’ αναπνέει ή αν δεν μπορείτε να καταλάβετε αν αναπνέει, απομακρύνετε από τη μύτη και το στόμα του οτιδήποτε εμποδίζει τον αέρα, αλλά μην αρχίζετε να «ψάχνετε» στο στόμα του. Κρατήστε το παιδί σας ζεστό και άνετο και καλέστε ιατρική βοήθεια.

  • Μέτρια πτώση

-Πρώτα απ’ όλα, ελέγξτε αν μπορεί να κινήσει με άνεση χέρια και πόδια.

– Μετά, ελέγξτε αν οι κόρες των ματιών του είναι διεσταλμένες ( μεγαλύτερες απ’ όσο συνήθως).

– Προσέξτε πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά του ( αποπροσανατολισμός, επίμονο κλάμα).

– Αν στο κεφάλι του παιδιού υπάρχει πληγή που αιμορραγεί, καλύψτε το τραύμα με αποστειρωμένο ή καθαρό πανί, διπλωμένο κατάλληλα και πιέστε το σταθερά, αλλά ελαφρά, πάνω σε όλη την επιφάνεια της πληγής.

Αν έχει καρούμπαλο, τοποθετείστε στο σημείο πάγο τυλιγμένο σε μια πετσέτα και πιέστε ελαφρά.

-Πάρετε τον παιδίατρό σας στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσετε και να σας πει τι άλλο χρειάζεται να κάνετε.

Αν δεν βρίσκετε τον παιδίατρο, καλό είναι να πάτε το παιδί στο Νοσοκομείο Παίδων.

-Τις επόμενες ώρες μετά τον τραυματισμό, παρακολουθήστε μήπως το παιδί κάνει εμετό ή αν έχει πονοκέφαλο. Σε κάθε περίπτωση, ξανατηλεφωνήστε στον παιδίατρο ή πηγαίνετέ το πάλι στο νοσοκομείο.

 

ΓΝΩΣΕΙΣ. ΠΟΥ…ΣΩΖΟΥΝ

 

-Οι πτώσεις είναι η πρώτη κατά σειρά αιτία ατυχημάτων στον χώρο του σπιτιού. Πιο συχνά, τα παιδιά πέφτουν από σκάλες, έπειτα από τρίτροχα και ποδήλατα, έπιπλα και πρεβάζια παραθύρων.

-Τα τραύματα του τριχωτού της κεφαλής συνήθως είναι βαθιά και προκαλούν άφθονη αιμορραγία.

Αποφύγετε να καθαρίσετε μια πληγή στο κεφάλι, καθώς αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την αιμορραγία και να επιτρέψει την εισαγωγή ξένων σωματιδίων μέσα στην κοιλότητα του κρανίου. Γι’ αυτό, ο καθαρισμός επιβάλλεται να γίνεται μόνο σε Σταθμό Πρώτων Βοηθειών και όχι στον τόπο του τραυματισμού. Μόνο απ’ τα μαλλιά μπορείτε να αφαιρέσετε πετρούλες ή γυαλιά.

χρόνος που συνέβη ο τραυματισμός στο κεφάλι, καθώς και ο χρόνος που το τραυματισμένο παιδί χάνει και ξαναβρίσκει τις αισθήσεις του (αν συμβεί κάτι τέτοιο), πρέπει να σημειώνονται, ώστε να μπορεί αργότερα το ιατρικό προσωπικό να υπολογίσει τη διάρκεια της απώλειας των αισθήσεων και σε πόσο χρόνο μετά τον τραυματισμό συνέβη.

Μην δίνετε στο παιδί να φάει ή να πιει τίποτα μετά τον τραυματισμό, γιατί συχνά προκαλείται εμετός, ακόμα κι αν τα τραύματα στο κεφάλι είναι ελαφρά.

Τραύματα στο κεφάλι, σε περίπτωση που παρουσιάζουν επικίνδυνα συμπτώματα, πρέπει να τίθενται σε παρακολούθηση για 48 ώρες.

Την πρώτη νύχτα, μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, ελέγχετε το μικρό τραυματία ανά τρίωρο, για να δείτε αν μπορεί να ξυπνήσει.

Προσοχή!

 

-Η μόνη πραγματικά αποτελεσματική προφύλαξη είναι η πρόληψη των ατυχημάτων!

-Τα άσχημα αστεία στο σχολείο, η επίδειξη δύναμης και η έλλειψη επίβλεψης στο διάλειμμα δημιουργούν πιο πολλά ατυχήματα απ’ όσα μπορούμε να φανταστούμε, αν μετρήσουμε τα ατυχήματα των παιδιών 5-15 ετών. Σπρώξιμο στην αυλή και στη σκάλα, τρικλοποδιές και φάρσες είναι αιτίες καθημερινών ατυχημάτων με θλιβερές συνέπειες που μπορεί να υπερβαίνουν τη σκέψη ενός παιδιού.

ΙΣΩΣ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ

-Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος»: τηλ.: 210- 67 41 933

-ΕΚΑΒ ( Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) : τηλ.: 166

-Σταθμός Α΄Βοηθειών ΙΚΑ, τηλ.: 210 – 64 67 811- 6, 210- 64 67 819

-Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» : τηλ.: 210- 74 67 000

-Πρώτες Βοήθειες, Ερυθρός Σταυρός Θεσσαλονίκης: τηλ.: 2310- 531 530, 514 473

-Διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία: τηλ.: 107

________________________________

Ευχαριστούμε το Τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι;"

Leave a comment