Έξω κάνει  κρύο!

Πώς ν’ αντιμετωπίζετε σωστά τις «παγίδες» του χειμώνα…

 

Ο χειμώνας έχει πλέον μπει για τα καλά. Κι επειδή πρόκειται για μια δύσκολη εποχή, καλό είναι να έχετε υπόψη σας ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε στη διάρκειά της, ακόμα και στις πιο κρύες μέρες της ώστε να διαφυλάσσετε την υγεία σας από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο.

 

ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Η…ΠΑΓΩΝΙΑ

 

  1. ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

 

Εμφανίζεται όταν η θερμοκρασία ολόκληρου του σώματος πέσει κάτω από τους 35ο C. Ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει υποθερμία αν κάτσει για πολύ έξω σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κάτω από το μηδέν ή αν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες ελαφρά ντυμένος. Οι ηλικιωμένοι, όμως, και τα βρέφη κινδυνεύουν περισσότερο.

 

Συμπτώματα:  Όποιος έχει πληγεί από υποθερμία δε νιώθει ρίγη ούτε αισθάνεται το κρύο. Αλλά νιώθει υπνηλία και εξασθένηση, ενώ το δέρμα του χλομιάζει, μελανιάζει, κοκκινίζει ή πρήζεται. Ίσως παρουσιαστεί και τρεμούλιασμα, μούδιασμα ή απώλεια των αισθήσεων και ακαμψία των μυών.

Στα παιδιά μπορεί να κοκκινίσουν επιπλέον τα μάγουλα, το πηγούνι, η μύτη ή τ’ άκρα τους. Δε θα μπορούν να κλάψουν ή να πιπιλίσουν κατά το θηλασμό εάν είναι βρέφη.

 

Να θυμάστε:

 

Αν η υποθερμία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, παρουσιάζονται αναπνευστικά προβλήματα ( η αναπνοή γίνεται αργή και επιφανειακή), με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος ακόμα και για τη ζωή αυτού που πάσχει.

-Υποθερμία μπορεί να παρουσιαστεί σε κάποιον ακόμα και σε μέτριες θερμοκρασίες αν παραμείνει εκτεθειμένος στο κρύο ελαφρά ντυμένος και χωρίς επαρκή τροφή.

 

Τι κάνουμε:

 

Μέχρι να έλθει η ιατρική βοήθεια, που καλούμε αμέσως, προσφέρουμε τις παρακάτω πρώτες βοήθειες στον «ασθενή»:

-Τον μεταφέρουμε σε ζεστό μέρος,

-τον τυλίγουμε με κάτι ζεστό ( κουβέρτες, πετσέτες, ρούχα, κ.ά.), αφού πρώτα του αφαιρέσουμε τα βρεγμένα του ρούχα. Μπορούμε, επίσης, να τον ζεστάνουμε και με το σώμα μας ( δεν τον ζεσταίνουμε απότομα, βάζοντάς τον για παράδειγμα, κοντά σε θερμαντικό σώμα), και τέλος,

-εάν διατηρεί τις αισθήσεις του, του δίνουμε κάποιο ζεστό ρόφημα ή σούπα. Τα οινοπνευματώδη απαγορεύονται.

 

2. ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΡΕΪΝΟ

 

Εκδηλώνεται με σπασμούς των μεικτών αγγείων του αίματος, λόγω του κρύου. Παρουσιάζεται στα δάκτυλα των χεριών κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 20-30 χρονών. Επειδή, όμως, μπορεί να είναι εκδήλωση και κάποιου πιο σοβαρού νοσήματος, γι αυτό χρειάζεται απαραίτητα και η γνώμη ειδικού.

 

Συμπτώματα:  Αρχικά, τα δάκτυλα ασπρίζουν, μετά μυρμηγκιάζουν και τέλος, γίνονται μπλε σαν να μην κυκλοφορεί πλέον το αίμα μέσα τους, ενώ έπειτα από δέκα λεπτά αποκτούν ξανά ζωή, αλλά εξακολουθούν να πονούν.

 

Να θυμάστε:

 

Αν τα συμπτώματα επιμένουν για αρκετό καιρό, τότε δημιουργούνται στ’ άκρα των  δακτύλων νεκρώσεις και αργότερα ενδέχεται να εκδηλωθεί ακόμη και γάγγραινα.

 

Τι κάνουμε:

 

Βελτιώνουμε την μικροκυκλοφορία του αίματος με: επαρκή ύπνο, χαλαρωτικές ασκήσεις και διακοπή του καπνίσματος.

-Προληπτικά φοράμε γάντια στο κρύο και διατηρούμε τα χέρια μας πάντα ζεστά και στεγνά.

Αντιμετωπίζουμε μια κρίση του συνδρόμου βυθίζοντας τα χέρια μας σε ζεστό νερό ( 34-37ο C) ή ζεσταίνοντάς τα με ένα πιστολάκι μαλλιών.

 

 

3. ΠΡΗΣΜΕΝΑ ΠΟΔΙΑ

 

Μια συνηθισμένη κατάσταση που αντιμετωπίζει συνήθως το 50% των γυναικών. Εμφανίζεται κυρίως το βράδυ και οφείλεται ιδίως στην ορθοστασία και την καθιστική ζωή. Σημαντικό, όμως, ρόλο παίζουν και η κληρονομική προδιάθεση, ορμονικοί και γενετικοί παράγοντες, καθώς και η κατασκευή του σώματος.

Αλλά και η ζέστη, η προερχόμενη από τη θέρμανση του σπιτιού, του γραφείου, ενός ζεστού μπάνιου, της σάουνας ή μιας απλής σόμπας κοντά στα πόδια.

 

Να θυμάστε:

 

Τα πρησμένα πόδια είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει και σοβαρά επακόλουθα, όπως φλεβίτιδα και κιρσούς, παθήσεις δηλαδή που αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική και χειρουργική αγωγή.

 

Τι κάνουμε:

 

Γυμναστική ( κολύμβηση, περπάτημα ή τζόκινγκ) δυο φορές την εβδομάδα, για 45 τουλάχιστον λεπτά.

Αποφεύγουμε τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Ιδανικά είναι εκείνα με ύψος τακουνιών 4-5 εκ..

Ελέγχουμε το βάρος μας, αφού τα επιπλέον κιλά αποτελούν εμπόδιο στο αίμα να κυκλοφορεί από τα πόδια προς την καρδιά και αυξάνουν το βάρος στα άκρα.

-Επιλέγουμε καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, καθώς βοηθούν την κυκλοφορία του αίματος κάνοντας μασάζ στα πόδια.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Έξω κάνει  κρύο!"

Leave a comment