Έναρξη λειτουργίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» του πρώτου πολυδύναμου ιατρείου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των νευροενδοκρινών όγκων (ΝΕΤ)

net

netΠαγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους ΝΕΤ,10 Νοεμβρίου:

«Αν δεν τους υποπτευθείς, δεν μπορείς να τους ανιχνεύσεις»

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τους Νευροενδοκρινείς Όγκους (ΝΕΤ), ανακοινώθηκε σήμερα, σε ειδική συνέντευξη τύπου, η έναρξη λειτουργίας του πρώτου Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Στην πλειοψηφία τους, οι νευροενδοκρινείς όγκοι είναι κακοήθεις και η επίπτωση τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Η διάγνωσή τους, όμως, φαίνεται να καθυστερεί από 5 έως και 7 έτη, κυρίως λόγω των μη ειδικών συμπτωμάτων που συνοδεύουν τη νόσο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο, όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες και η πρόγνωση δυσμενέστερη,» δήλωσε η κα. Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας, Διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

«Η δημιουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου στοχεύει, μέσω της στενής συνεργασίας πολλαπλών ειδικοτήτων, στην έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην βελτίωση της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών αυτών» πρόσθεσε.

Οι ΝΕΤ είναι όγκοι που προέρχονται από κύτταρα του διάσπαρτου νευροενδοκρινικού συστήματος, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες με πολλαπλές δράσεις σε όλο τον οργανισμό. Τα πιο συνηθισμένα σημεία πρωτοπαθούς εμφάνισης αυτών των όγκων είναι το πάγκρεας, ο γαστρεντερικός σωλήνας και οι πνεύμονες.

Οι ΝΕΤ θεωρούνταν μέχρι πρότινος σπάνιοι όγκοι, καθώς η ετήσια επίπτωσή τους δεν φαίνονταν να ξεπερνά τα 5 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας και οι εξελιγμένες διαγνωστικές τεχνικές έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της επίπτωσης των NET τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνωστικές προκλήσεις παραμένουν. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών με NET λαμβάνουν εσφαλμένη διάγνωση και υποβάλλονται αρχικά σε θεραπεία για διαφορετική νόσο, για πέντε έως επτά χρόνια κατά μέσο όρο. Συχνά η σωστή διάγνωση γίνεται αφού ο καρκίνος έχει επεκταθεί (μετάσταση), όπου οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Ενδεικτικά, για ασθενείς που διαγιγνώσκονται με εντοπισμένη νόσο, ο μέσος χρόνος επιβίωσης υπολογίζεται σε περισσότερο από 10 χρόνια, ωστόσο, εάν ο καρκίνος έχει ήδη επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος, ο μέσος χρόνος επιβίωσης μειώνεται σημαντικά στους 33 μήνες, ενώ, για τους πιο επιθετικούς όγκους, πέφτει κάτω από τους 9 μήνες.

Στην ευρύτερη οικογένεια των νευροενδοκρινών όγκων ανήκει και το μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αδένος, το οποίο προέρχεται από τα C-κύτταρα του θυρεοειδούς, που σε φυσιολογικές συνθήκες εκκρίνουν κυρίως την ορμόνη καλσιτονίνη, η οποία αποτελεί διαγνωστικό δείκτη και δείκτη παρακολούθησης της εξέλιξης και θεραπείας της συγκεκριμένης νόσου. Το μυεολοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς αποτελεί το 5-8% των καρκινωμάτων του θυρεοειδούς.

«Η δυσκολία στη διάγνωση προκύπτει από το γεγονός ότι η νόσος χαρακτηρίζεται από μη ειδικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, εξάψεις, διάρροια, αύξηση των καρδιακών παλμών και δερματικό εξάνθημα, τα οποία μπορεί να παραπέμπουν και σε άλλες πιο συχνές παθήσεις. Για παράδειγμα, πολλοί ασθενείς με NET του γαστρεντερικού διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή νόσο του Crohn,» επισημαίνει ο κ. Φίλιππος Καλδρυμίδης, Ενδοκρινολόγος με πολυετή πείρα στην αντιμετώπιση των ΝΕΤ, Επιστημονικός Συνεργάτης, της Ενδοκρινολογικής & Διαβητολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου «Σωτηρία», και ένας εκ των υπευθύνων του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ. «Στο Ιατρείο ΝΕΤ, θα γίνονται ειδικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα το τεστ χρωμογρανίνης, σε ασθενείς όπου υπάρχει υποψία για ΝΕΤ, έτσι ώστε να επιβεβαιώνεται άμεσα η διάγνωση.»

«Η λειτουργία του Πολυδύναμου Ιατρείου ΝΕΤ στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι ο καρκίνος και ειδικότερα οι όγκοι ΝΕΤ είναι νόσος που επηρεάζει όλον τον οργανισμό, όλα τα συστήματα (πολυσυστηματική νόσος) και ως εκ τούτου η σωστή αντιμετώπισή τους είναι υπόθεση ομάδας γιατρών πολλών ειδικοτήτων και όχι ενός μόνο γιατρού. Αποτελεί ευτύχημα η συνύπαρξη και η συνεργασία στην ίδια Κλινική δυνατών Μονάδων Ενδοκρινολογίας, Ογκολογίας, Πνευμονολογίας  και Γαστρεντερολογίας. Οι Μονάδες αυτές, μαζί με τα Τμήματα Πυρηνικής Ιατρικής, Ενδοσκοπήσεων και Παθολογοανατομικού του Νοσοκομείου μας μπορούν να εξασφαλίσουν γρήγορη διάγνωση, πρόσβαση σε συνδυασμό πολλών θεραπειών και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων των ασθενών στον ίδιο χώρο, με μια επίσκεψη και με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους,» σημείωσε ο κ. Γιάννης Γκιόζος, Πνευμονολόγος, Πανεπιστημιακός Συνεργάτης της Ογκολογικής Μονάδας της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Η συνεργασία μεταξύ όλων των Μονάδων είναι σημαντική, και ιδιαίτερα αυτή μεταξύ της Ογκολογικής Μονάδας, υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Ογκολογίας κ. Κων/νου Συρίγου, και της Ενδοκρινολογικής Μονάδας, της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, υπό την διεύθυνση της Καθηγήτριας Ενδοκρινολογίας κα. Ευανθίας Διαμάντη-Κανδαράκη. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια υπόσχεται την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τους ασθενείς  με ΝΕΤ.

 

Πολυδύναμο Ιατρείο Νευροενδοκρινών Όγκων

Νοσοκομείο «Σωτηρία», Λ. Μεσογείων 152

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-77.63.400, 210-77.19.975

Fax: 210-77.78.838

Share

Be the first to comment on "Έναρξη λειτουργίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» του πρώτου πολυδύναμου ιατρείου στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των νευροενδοκρινών όγκων (ΝΕΤ)"

Leave a comment

error: