Έμμονες ιδέες…ουρανοκατέβατες

Πώς μπορείτε να ξεφύγετε από αυτή την καθημερινή «κόλαση»….

 

Μήπως έχετε τη μανία να πλένετε συνεχώς τα χέρια σας επειδή πιστεύετε πως ό, τι πιάνετε είναι μολυσμένο; Ή μήπως είστε από αυτούς που τους τρώει η αμφιβολία αν έχουν κλείσει το φούρνο, το θερμοσίφωνα ή το μάτι της κουζίνας και ξαναγυρνάτε στο σπίτι… ψάχνοντας και ξαναψάχνοντας; Μήπως πάλι κάθεστε με τις…ώρες μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου σας προσπαθώντας να φτιάξετε συμμετρικές τις γωνίες της φαβορίτας σας; Κι εκείνες πάλι οι σκέψεις, οι «ουρανοκατέβατες», που λες και καρφώνονται στο νου και δεν λένε να ξεκολλήσουν, μήπως σας …επισκέπτονται συχνά;

 

Ό, τι και να σας συμβαίνει από τα παραπάνω, σκεφτείτε μήπως και δεν είναι απλές καθημερινές …ιδιοτροπίες, αλλά αποτέλεσμα κάποιου ψυχιατρικού προβλήματος!

 

ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

 

Προσοχή, λοιπόν! Γιατί όλες αυτές οι φαινομενικά αθώες καθημερινές σας «συνήθειες» μπορεί να είναι μια διαταραχή που λέγεται ιδεοψυχαναγκαστική. Μια διαταραχή που σήμερα αποτελεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 3 στους 100 συνανθρώπους μας πάσχουν απ’ αυτή.

 

-Βασικό χαρακτηριστικό της:

Οι επίμονες ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί είναι αυτά που χαρακτηρίζουν αυτή τη διαταραχή. Τι είναι, όμως, οι ιδεοληψίες; Είναι οι έμμονες ιδέες, σκέψεις, τάσεις ή φαντασιώσεις, τις οποίες όμως το άτομο δεν θέλει. Μοιάζουν δηλαδή σαν να έρχονται από μόνες τους και να επιβάλλονται παρά τη θέλησή μας.

 

-Συμπτώματα:

Αυτά αρχίζουν να φαίνονται μετά από ένα σημαντικό ψυχοτραυματικό γεγονός, όπως μια δύσκολη εγκυμοσύνη, σεξουαλικά προβλήματα ή θάνατος αγαπημένου προσώπου. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι αυτά που έχουν σχέση με τη μικροβιοφοβία, ιδεοληψία αμφιβολίας, εμβόλιμες σεξουαλικές κυρίως σκέψεις και μανία συμμετρίας ή ακρίβειας.

 

-Προτιμά τις γυναίκες:

Η έναρξη της νόσου εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10-40 χρονών και αντιμετωπίζεται-σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία- κατά μέσο όρο στα 34 χρόνια. Αφού δηλαδή ο ασθενής έχει ήδη συμβιώσει με το πρόβλημά του περίπου 10 χρόνια. Το 65% των ασθενών εμφανίζει τα συμπτώματα πριν τα 25 του χρόνια, ενώ η διαταραχή εμφανίζεται σε ποσοστό 55% στις γυναίκες και 45% στους άνδρες.

 

-Είναι βασανιστική:

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ιδιαίτερα βασανιστική νόσος που γίνεται, όμως, αντιληπτή από τον άρρωστο. Αλλά αυτός δύσκολα πηγαίνει στο γιατρό, γιατί ντρέπεται ν’ αναφέρει το πρόβλημά του και προσπαθεί μόνος του με διάφορες «τελετουργίες» να το λύσει. Όμως, συνήθως, δεν τα καταφέρνει και με τον καιρό, ολοένα και περισσότερο αγχώνεται και χειροτερεύει…

 

-Είναι παραμελημένη:

Η ασθένεια αυτή –σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι ιδιαίτερα παραμελημένη, λόγω της μεγάλης δυσκολίας να εντοπιστεί αλλά και να αντιμετωπιστεί.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η μεγάλη δυσκολία στο να αντιμετωπιστεί ξεκινά κυρίως από την αδυναμία να εντοπιστούν κατ’ αρχή τα άτομα που πάσχουν από αυτή. Αλλά και από το γεγονός ότι όσοι την καταλαβαίνουν δεν καταφεύγουν στον κατάλληλο γιατρό. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται ότι όλα γύρω του είναι μολυσμένα με αποτέλεσμα να πλένει στα χέρια του δεκάδες φορές την ημέρα, μέχρι του σημείου να δημιουργεί πληγές, χωρίς να ξέρει ότι η κατάστασή του είναι αποτέλεσμα ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, καταφεύγει συνήθως στον δερματολόγο για να γιατρέψει τις πληγές των χεριών του, αντί να πάει στον ψυχίατρο που θα του λύσει το πρωτογενές πρόβλημα.

Φυσικά, ο δερματολόγος θα δώσει στον ασθενή κάποιες αλοιφές ή αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χεριών. Οι πληγές, όμως, είναι σίγουρο ότι –εάν δεν αντιμετωπιστεί η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή- θα εμφανιστούν και πάλι δημιουργώντας έτσι φαύλο κύκλο.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

-Οι μικρές μανίες αρχίζουν να είναι πραγματικά ενοχλητικές όταν οι συνέπειές τους γίνονται αισθητές στη συναισθηματική και επαγγελματική ζωή: η οικογένεια μπορεί να αρχίσει να παραπονιέται για τις συγκεκριμένες τακτικές ή να ταλαιπωρείται από αυτές.

-Αν το πρόβλημα αυτό αναστατώνει πραγματικά τη ζωή σας και δεν αισθάνεστε ότι έχετε τη δυνατότητα να το πολεμήσετε μόνοι σας, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός ψυχοθεραπευτή ή ενός ψυχιάτρου:

-Οι συμπεριφορικές θεραπευτικές τεχνικές αποδίδουν 50-70%. Η αναζήτηση βοήθειας σε έναν ψυχοθεραπευτή είναι γενικά πολύ αποτελεσματική, γιατί εκεί μπορεί να βρει ο καθένας τη λύση που του χρειάζεται. Το θέμα είναι να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την έμμονη ιδέα.

-Παράλληλα, κλινικές μελέτες έδειξαν ότι πολλά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (π.χ. τα νεότερα φάρμακα, οι εκλεκτικοί αναστολείς της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης βοηθούν χωρίς να προκαλούν παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα, υπνηλία και πτώση της σεξουαλικής δραστηριότητας).

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Έμμονες ιδέες…ουρανοκατέβατες"

Leave a comment