Έγκυος η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας

metamosxefsi_mitras

Έγκυος η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτραςΗ 22χρονη Τουρκάλα Ντεριά Σερτ, η οποία έγινε πριν από δύο χρόνια η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δωρήτρια, είναι πλέον έγκυος, κάτι που συνιστά και πάλι παγκόσμια πρωτιά, ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι γιατροί της.

«Τα προκαταρκτικά τεστ αυτών των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι συμβατά με μια εγκυμοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Μουσταφά Ουνάλ, αρχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ακντενίζ στην Αττάλεια της νότιας Τουρκίας.

Οι γιατροί κατάφεραν να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία στη μήτρα της Ντεριά Σερτ πολλά από τα ωάριά της που είχαν προηγουμένως γονιμοποιηθεί τεχνητά με το σπέρμα του συζύγου της.

Η νεαρή Ντεριά είχε γεννηθεί χωρίς μήτρα, πρόβλημα που εμφανίζεται σε μία γυναίκα ανά 5.000. Είναι η πρώτη γυναίκα στην οποία μεταμοσχεύεται μήτρα από πτωματικό δότη. Ωστόσο, η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας είχε πραγματοποιηθεί το 2000 στη Σαουδική Αραβία με μόσχευμα από ζωντανή δωρήτρια, κατέληξε όμως σε αποτυχία τρεις μήνες αργότερα.

Η εγκυμοσύνη της Ντεριά Σερτ παρουσιάζει πάντως πολλούς κινδύνους, τόσο για την ίδια όσο και για το έμβρυο, καθώς τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που λαμβάνει μπορούν να οδηγήσουν σε συγγενείς ανωμαλίες και πρόωρο τοκετό.

Η νεαρή γυναίκα προγραμματίζεται να γεννήσει με καισαρική δύο μήνες πριν από το φυσιολογικό τέλος της κύησης, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Έγκυος η πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μήτρας"

Leave a comment