Άλλοι οι καρκίνοι στους πλουσίους και άλλοι στους φτωχούς

karkinoi

karkinoiΗ οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου μπορεί να αποτελεί δείκτη-κλειδί για το είδος του καρκίνου που έχει περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Αναλύοντας στοιχεία από 2,9 εκατομμύρια ασθενείς από 16 αμερικανικές πολιτείες, οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο την περίοδο 2005-2009 ανακάλυψαν ότι ορισμένες μορφές καρκίνου είναι πιο συχνές σε ορισμένες κοινωνικές τάξεις.

Στην πραγματικότητα, από τις 39 μορφές καρκίνου που είχαν εκδηλώσει αυτοί οι εθελοντές, οι 32 συσχετίζονταν με την οικονομική κατάσταση, με τις 14 να είναι πιο συχνές στους φτωχούς και τις 18 στους πλουσίους.

Έτσι, οι πιο εύποροι φαίνεται ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα, καρκίνο του θυρεοειδούς και καρκίνο των όρχεων, ενώ στους φτωχούς είναι συχνότεροι οι καρκίνοι του λάρυγγα, του τραχήλου της μήτρας, του πέους και του ήπατος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι καρκίνοι που εκδηλώνονται συχνότερα στυς φτωχούς έχουν χαμηλότερη συχνότητα αλλά υψηλότερη θνησιμότητα,γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Cancer».

«Τα στοιχεία μας υποδηλώνουν ότι οι φτωχοί άνθρωποι έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο, αλλά περισσότερες να πεθάνουν από αυτόν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φράνσις Μπόσκοου, από το Μητρώο Καρκίνου της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (σ.σ. στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, τα κρούσματα των νοσημάτων καταγράφονται ένα-ένα σε ειδικά μητρώα).

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την οικονομική κατάσταση με προβλήματα υγείας. Το 2011 λ.χ. μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις (UCD) έδειξε ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα διατρέχουν κατά 50% υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας, ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) έδειξε ότι οι εύπορες γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

 

 

tanea.gr

 

Share

Be the first to comment on "Άλλοι οι καρκίνοι στους πλουσίους και άλλοι στους φτωχούς"

Leave a comment

error: