Άγριες κόντρες για τον οικογενειακό γιατρό στον νέο ΕΟΠΥΥ! Πως θα εξετάζονται οι ασθενείς

EOPYY

EOPYYΗ πρόταση των Γερμανών εμπειρογνωμόνων της Task Force για αλλαγή του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δηλαδή πολυϊατρεία ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, περιλαμβάνει και την υιοθέτηση του θεσμού του “οικογενειακού γιατρού” από όπου υποχρεωτικά θα πρέπει να περνούν όλοι οι ασθενείς πριν καταλήξουν σε εξειδικευμένο γιατρό. Οι αντιδράσεις και οι κόντρες γιατρών, υπουργείου Υγείας και Task Force

 

 

Αλλάζει μέχρι το τέλος του χρόνου η περίθαλψη για εκατομμύρια ασφαλισμένους της χώρας μας καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει ότι έως τον Νοέμβριο θα έχει καταλήγει στις οριστικές του αποφάσεις μετά και τις δύο προτάσεις που δέχθηκε, μία από ελληνική επιστημονική επιτροπή (επιτροπή Σουλιώτη) και μία από την περιβόητη Task Force.

 

Οι γιατροί όμως φοβούνται και εύλογα ότι η πρόταση που θα υλοποιηθεί τελικά θα είναι αυτή της Task Force καθώς βασικά σημεία της οποίας όπως π.χ. ότι ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται μόνο σε «αγοραστή» υπηρεσιών, είχε ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς προαναγγείλει η κ.Γεωργιάδης εδώ και καιρό.

 

Όμως το σημείο της πρότασης που προκαλεί τριβές μεταξύ γιατρών και υπουργείο Υγείας είναι η θέσπιση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού.

Όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει δηλαδή να εξασφαλίζουν ειδικό παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό (γενικός γιατρός, παθολόγος, παιδίατρος) για να συνεχίσουν είτε τις επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς είτε σε νοσοκομείο. Σε περίπτωση που δε διαθέτουν το μαγικό χαρτάκι θα χρειάζεται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις.

 

Γεγονός όμως που δημιουργεί νέα προσκόμματα στην απ ευθείας πρόσβασή τους σε όλους τους υπόλοιπους εξειδικευμένους γιατρούς. Γι αυτό και οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι καταφέρονται πλέον κατά του Άδωνι Γεωργιάδη ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου των Γερμανών ειδικών.

 

Η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα είναι σχεδόν πολεμική, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλη Βλασταράκο να αναφέρει ότι ο Σύλλογος “θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις σε εκείνους οι οποίοι απεργάζονται τη διάλυση της δημοσίας ΠΦΥ”. Όπως σημειώνει: “Το Σχέδιο της TASK FORCE για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που παρεδόθη στον Υπουργό Υγείας είναι ένα σχέδιο που σκοπεύει στην διάλυση της δημόσιας

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 

Είναι απαράδεκτο, αποσκοπεί στη μείωση της δημόσιας δαπάνης υγείας με κάθε τρόπο, στην επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη στο κόστος για την υγεία του και στην περιθωριοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) από την άλλη μιλά για “γιατρούς-τροχονόμους” που θα εξετάζουν όλα τα περιστατικά και θα καθορίζουν την περαιτέρω πορεία τους αποσαφηνίζοντας ότι στην ιατρική δεν υπάρχουν τέτοιοι ρόλοι.

Ο ΙΣΑ προσθέτει: “Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια κλεισίματος των Ιδιωτικών Ιατρείων και θα στηρίξει το θεσμό των εξειδικευμένων γιατρών με τις εξειδικεύσεις και τις υποειδικότητες τους στην υπηρεσία του Αρρώστου”.

 

Από την άλλη ο πρόεδρος της Ένωσης ιατρών ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου περιγράφει ποιες θα είναι οι συνέπειες αν υιοθετηθεί το σχέδιο: “Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ πιστεύει ότι τυχόν υλοποίηση της πρότασης θα οδηγήσει σε τραγική επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, θα αυξήσει το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, καθώς ο πολίτης θα πληρώνει από την τσέπη του για να δει σε εύλογο χρονικό διάστημα ειδικό ιατρό, θα δημιουργήσει συνθήκες διαφθοράς – διαπλοκής (σ.σ.: λόγω του περιορισμένου αριθμού των γιατρών που θα εκδίδουν τα παραπεμπτικά) και τέλος θα οδηγήσει χιλιάδες ιατρεία και εργαστήρια στο λουκέτο με τραγικό αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας στον κλάδο των υγειονομικών υπηρεσιών”.

 

Όποιες αποφάσεις και να ληφθούν όμως ένα είναι βέβαιον: ότι οι εργαζόμενοι σε κέντρα υγείας, πολυιατρεία, περιφερειακά ιατρεία θα μπούνε έως το τέλος του χρόνου σε καθεστώς κινητικότητας ώστε στη συνέχεια να γίνει ανακατανομή του προσωπικού.

 

Newsit.gr

 

Share

Be the first to comment on "Άγριες κόντρες για τον οικογενειακό γιατρό στον νέο ΕΟΠΥΥ! Πως θα εξετάζονται οι ασθενείς"

Leave a comment

error: