«Σούπερ» εμβόλιο στοχεύει 7 στους 10 επικίνδυνους καρκίνους

super+emvolio_karkinos

Ένα εμβόλιο που θα μπορούσε να καταπολεμά επτά στους δέκα προχωρημένους καρκίνους επινόησαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι συρρικνώνει κατά 80% τους καρκινικούς όγκους του μαστού και εκτιμούν πως θα είναι εξίσου αποτελεσματικό εναντίον των καρκίνων του προστάτη, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Πιστεύουν, μάλιστα, πως ακόμα και όγκοι οι οποίοι αντιστέκονται στα καλύτερα αντικαρκινικά φάρμακα, θα μπορούσαν να είναι ευάλωτοι σε αυτό.

Τα έως τώρα πειράματα έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν πως σύντομα θα αρχίσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο – το οποίο είναι το πρώτο που δείχνει να καταπολεμά τον καρκίνο – θα μπορούσε να διατεθεί στο εμπόριο σε λίγα χρόνια.

Η ιδιαιτερότητα του εμβολίου είναι ότι δεν επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, όπως κάνουν τα ογκολογικά φάρμακα, αλλά οξύνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα καταπολεμά.

Το εμβόλιο δεν είναι το πρώτο που δοκιμάζεται – ο τομέας αυτός αποτελεί αντικείμενο ερευνών εδώ και πολλά χρόνια, αλλά έως τώρα οι περισσότερες προσπάθειες «σκόνταφταν» στο ενδεχόμενο να καταστραφούν και υγιείς ιστοί μαζί με τους καρκινικούς.

Για να ξεπεράσουν αυτό τον σκόπελο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, εστίασαν τις προσπάθειές τους σε μία πρωτεΐνη η οποία λέγεται MUC1 και παράγεται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στα καρκινικά κύτταρα απ’ ό,τι στα υγιή. Επιπλέον, η πρωτεΐνη αυτή περικλείεται από σάκχαρα με πολύ ιδιαίτερο σχήμα.

Το νέο εμβόλιο αξιοποιεί αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, για να «εκπαιδεύσει» το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τα «αφύσικα» σάκχαρα και να εξαπολύει τις δυνάμεις του για να τα καταστρέψει – καταστρέφοντας έτσι και τον καρκινικό όγκο.

Όπως εξήγησε η δρ Σάντρα Γκέντρελ, καθηγήτρια Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας στην Κλινική Μάγιο, όταν ένα φυσιολογικό κύτταρο γίνεται καρκινικό, τα σάκχαρα στην επιφάνειά του αποκτούν ένα χαρακτηριστικό σχήμα. Επειδή, όμως, τα καρκινικά κύτταρα είναι «απόγονοι» των φυσιολογικών, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα σάκχαρά τους ως ξένα και έτσι δεν τους επιτίθεται.

Που υπάρχει η MUC1

Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ενεργοποιείται όταν «βλέπει» τα ελαττωματικά σάκχαρα του καρκίνου – και όπως γράφουν οι επιστήμονες στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), επιτέλους τα κατάφεραν.

«Το εμβόλιο που επινοήσαμε ενεργοποιεί μια πολύ ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση», είπε ο δρ Γκέερτ-Γιαν Μπουνς, καθηγητής Χημείας και ερευνητής στο Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Ενεργοποιεί όλες τις δυνάμεις του ανοσοποιητικού συστήματος, συρρικνώνοντας έτσι τους καρκινικούς όγκους κατά 80%».

Η πρωτεΐνη MUC1 υπάρχει στο 90% των καρκίνων του μαστού, του παγκρέατος, των ωοθηκών, στο 90% των περιπτώσεων πολλαπλού μυελώματος και στο 60% των καρκίνων του προστάτη. Συνολικά, υπάρχει σε υψηλά επίπεδα σε επτά στους δέκα καρκίνους που είναι αρκετά επιθετικοί ώστε να απειλούν τη ζωή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πηγή : ygeia.tanea.gr

Share

Be the first to comment on "«Σούπερ» εμβόλιο στοχεύει 7 στους 10 επικίνδυνους καρκίνους"

Leave a comment

error: